بهترین استراتژی بازاریابی پیامکی

بهترین استراتژی بازاریابی پیامکی

برندها می‌توانند با بازاریابی پیامکی به اهداف مختلفی از جمله افزایش فروش، کسب رضایت مشتریان، دریافت نظر مخاطبان و… برسند. این روش مقرون به صرفه، به طرز شگفت‌انگیزی در سراسر جهان در بین برندها و مخاطبان محبوب است. برای اجرای بازاریابی پیامکی می‌توان استراتژی‌های مختلفی را به کار برد. این استراتژی‌ها اگر در زمان و موقعیت درستی استفاده شوند، می‌توانند نتیجه درخشانی داشته باشند. حال ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که بهترین استراتژی بازاریابی پیامکی چیست؟ در این مقاله به این موضوع می‌پردازیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

پنل پیامکی سیگنال ارائه دهنده تمامی امکانات ارسال پیامک بدون هزینه فعال سازی. شما تنها هزینه ارسال پیامک را پرداخت می کنید!

ثبت نام رایگان سامانه پیامک

تمامی امکانات + 100 پیامک رایگان

انواع استراتژی بازاریابی پیامکی

اینفوگرافی استراتژی انواع بازاریابی پیامکی

همان طور که در بخش مقدمه اشاره کردیم، استراتژی های مختلفی برای بازاریابی پیامکی وجود دارد. هر کدام از این روش‌ها مزایا و معایبی دارند و باید با توجه به هدف، نوع مخاطبان هدف برند، موقعیت برند در فرایند بازاریابی و… انتخاب شوند. در ادامه انواع استراتژی های بازاریابی پیامکی را توضیح می‌دهیم.

بازاریابی انبوه یا گزینشی

بازاریابی انبوه یا گزینشی

فرض کنید شما فهرستی از شماره‌های مخاطبان را دارید. در واقع بانک شماره‌های خود را پیدا کرده‌اید. حال نمی‌دانید به کدام یک از این شماره‌ها باید پیامک ارسال کنید. این مخاطبان به اشکال مختلفی دسته‌بندی می‌شوند. ممکن است آنان را بر اساس جنسیت، سن، شغل، مدرک تحصیلی، وضعیت تأهل، استان و… دسته‌بندی کنید. شما باید با توجه به تبلیغات خود یک دسته‌بندی را برای ارسال پیامک انتخاب کنید.

به عنوان مثال، شما سایت فروش لوازم خانگی دارید و می‌خواهید بازاریابی پیامکی انجام دهید. در این استراتژی بازاریابی پیامکی گروه بانوان را انتخاب می‌کنید. حال باید پیامک تبلیغاتی خود را به شماره زنان ارسال کنید. ممکن است فروشگاه لوازم هنری داشته باشید. در این حالت باید سراغ بانک شماره هنرمندان بروید.

در این روش شما پیامک خود را به تمامی شماره‌های گروه انتخابی ارسال می‌کنید. حال ممکن است برخی افراد به دریافت پیامک شما علاقه داشته باشند و در عین حال برخی دیگر هیچ علاقه‌ای به دریافت پیامک از جانب شما نداشته باشند. در این روش تبلیغات شما بیشترین مخاطب هدف را در نظر می‌گیرد و در عین حال، هدفمندی آن چنانی ندارد.

بازاریابی اشتراکی یا عضویت خبرنامه

بازاریابی اشتراکی یا عضویت خبرنامه

در این روش مخاطبان شما می‌توانند عضو خبرنامه پیامکی شما شوند و در صورت تمایل پیامک ها را دریافت کنند. هر کسی هم که تمایل نداشته باشد، پیامکی دریافت نمی‌کند. این روش هدفمند است؛ زیرا مخاطبانی که پیامک دریافت می‌کنند، به این کار رضایت داده‌اند و شما مجوز انجام آن را دارید. پس در واقع، آنان به احتمال زیاد به پیام و نوع محتوایی که ارسال می‌کنید، توجه می‌کنند. نکته مهمی که در این استراتژی بازاریابی پیامکی وجود دارد، این است که شما در پایان پیام خود راهی برای عضویت و در عین حال، لغو آن قرار می‌دهید.

به عنوان مثال، در انتهای پیامک نوشته می‌شود که در صورت تمایل به دریافت خبرنامه برند X می‌توانید عدد 1 را به همین شماره ارسال کنید. پس از ارسال خبرنامه نیز در پایان پیام باید راهی برای لغو عضویت بگذارید؛ زیرا ممکن است مخاطب شما از این که عضو خبرنامه شده است، پشیمان شود. به همین دلیل در پایان پیام می‌توانید جملاتی مانند جمله زیر را بیاورید.

برای لغو عضویت عدد 2 را به این شماره ارسال کنید.

در این صورت مخاطب به راحتی می‌تواند لغو عضویت کند. این نکته مهم است زیرا مخاطب باید بتواند به آسانی این کار را انجام دهد و برای لغو فرایند پیچیده‌ای را پیش روی خود نبیند. در عین حال، عضویت هم باید ساده باشد.

همانند روش قبلی، این استراتژی نیز عیبی دارد. در این روش فرایند افزایش اعضای خبرنامه به کندی پیش خواهد رفت. برای همین باید چیز ارزشمندی را در اختیار مخاطبان قرار دهید تا با سرعت بالاتری اعضای خبرنامه را افزایش دهید. به عنوان مثال، در پیام بیاورید که رد صورت عضویت در خبرنامه می‌توانند از تخفیف 25 درصدی روی همه محصولات استفاده کنند یا 3 خرید اول آن‌ها به صورت ارسال رایگان خواهد بود و نیازی نیست هزینه حمل و نقل و پست بدهند.

پنل پیامکی سیگنال ارائه دهنده تمامی امکانات ارسال پیامک بدون هزینه فعال سازی. شما تنها هزینه ارسال پیامک را پرداخت می کنید!

ثبت نام رایگان سامانه پیامک

تمامی امکانات + 100 پیامک رایگان

بهترین استراتژی بازاریابی پیامکی کدام است؟

بهترین استراتژی بازاریابی پیامکی کدام است؟

بهترین راه این است که با توجه به موقعیت برند در مرحله بازاریابی، نوع محصول، بودجه، نوع مخاطب و… دست به انتخاب بزنید. معمولا پیشنهاد می‌شود از هر دو روش استفاده کنید. فرض می‌کنیم شما تازه کار هستید و کسب و کار خود را تازه شروع کرده‌اید. در این حالت شما تنها بانکی از شماره‌ها را در اختیار دارید که به روش‌های مختلف آنان را به دست آورده‌اید. این شماره‌ها را همان طور که گفتیم، می‌توانید دسته‌بندی کنید؛ یعنی آنان را بر اساس جنسیت، سن، شغل و… گروه‌بندی کنید. 

از این لیست هیچ کس عضو خبرنامه شما نیست زیرا هنوز خبرنامه ای ارسال نکرده‌اید. پس چاره‌ای جز این ندارید که یک پیام دعوت و فراخوان عضویت خبرنامه به گروه انتخابی ارسال کنید. این کار را قرار است یک بار انجام دهید تا بتوانید اعضای خبرنامه را مشخص کنید یعنی افرادی که با رضایت کامل می‌خواهند پیامک‌های شما را دریافت کنند.

نکته: اگر می‌خواهید افراد بیشتری عضو خبرنامه شما شوند، حتماً پیشنهاد ارزشمندی را به آن‌ها ارائه دهید. به عنوان مثال، با عضو شدن در خبرنامه از تخفیف خاصی برخوردار خواهند شد.

وقتی اعضای خبرنامه را پیدا کردید، دیگر می‌توانید فقط از روش اشتراکی استفاده کنید. در مجموع هم تمرکز شما باید روی حالت خبرنامه باشد؛ زیرا اعضای خبرنامه می‌توانند به اعضایی وفادار و دائمی تبدیل شوند. پس هر شماره‌ای که تمایل داشت خبرنامه را دریافت کند، لیست کنید. حال می‌توانید خبرنامه را هدفمند ارسال کنید. این گونه هزینه‌های شما نیز هدفمند می‌شوند و می‌توانید بهترین نتیجه را از هزینه کردن خود در این زمینه دریافت کنید و این هزینه‌ها را نوعی سرمایه‌گذاری بدانید.

هر زمان که خواستید خبرنامه جدیدی طراحی کنید و مخاطب هدف شما گروه دیگری باشند، باید همین فرایند را طی کنید. البته روش‌های دیگری هم برای پیدا کردن افراد علاقه‌مند به عضویت در خبرنامه وجود دارد. به عنوان مثال، قرار دادن شماره پیامک و کلمه کلیدی عضویت در خبرنامه در بیلبورد تبلیغاتی برند.

درست است که تمرکز شما باید روی خبرنامه پیامکی باشد اما موقعیت دیگری هم وجود دارد که می‌توانید از استراتژی انبوه استفاده کنید. فرض کنید مناسبی فرارسیده است که همه در تکاپو افتاده‌اند و می‌خواهند خرید کنند. مناسباتی مثل نوروز، شب یلدا، باز شدن مدارس و… . در این مناسبات و زمان‌ها می‌توانید باری دیگر از روش انبوه استفاده کنید تا فروش خود را افزایش دهید.

پنل پیامکی سیگنال ارائه دهنده تمامی امکانات ارسال پیامک بدون هزینه فعال سازی. شما تنها هزینه ارسال پیامک را پرداخت می کنید!

ثبت نام رایگان سامانه پیامک

تمامی امکانات + 100 پیامک رایگان

کلام آخر

در این مقاله از سیگنال به بررسی بهترین استراتژی بازاریابی پیامکی پرداختیم. همان طور که توضیح دادیم دو نوع استراتژی وجود دارد و شما باید با توجه به فاکتورهای مختلفی بهترین را برای برند خود انتخاب کنید. هر کدام از این استراتژی‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. بهترین راه هم این است که هر دو راه بهترین شکل و با توجه به موقعیت برند خود در دنیای بازاریابی به کار ببرید. نکته مهم دنبال کردن هدف و عدم ایجاد مزاحمت برای مخاطبان است. نظر شما در این باره چیست؟ لطفا نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

مقالات مرتبط

اگر سوال یا نظری دارید با ما درمیان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *