تفاوت بازاریابی و فروش: کدام برای رشد کسب و کار شما مهم تر است؟

تفاوت بازاریابی و فروش: کدام برای رشد کسب و کار شما مهم تر است؟

آیا تا به حال فکر کرده‌اید که چرا برخی کسب‌وکارها با محصولات مشابه، نتایج کاملاً متفاوتی می‌گیرند؟ شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد. پاسخ این سوال در درک دقیق تفاوت بازاریابی و فروش نهفته است.

تصور کنید یک رستوران عالی با غذاهای بی‌نظیر دارید. اما هیچ‌کس از وجود آن خبر ندارد. چه فایده‌ای دارد که بهترین غذاها را بپزید، اگر کسی آن‌ها را سفارش ندهد؟ در اینجا، بازاریابی وارد می‌شود و با معرفی رستوران به مردم، آن‌ها را به سمت شما جذب می‌کند. اما وقتی مشتریان به رستوران شما آمدند، چه کسی باید آن‌ها را متقاعد کند که بهترین غذا را سفارش دهند؟ در اینجاست که فروش وارد عمل می‌شود.

بازاریابی و فروش دو بال قدرتمند برای پرواز هر کسب‌وکاری هستند. هرکدام نقش مهمی در موفقیت یک کسب‌وکار دارند، اما اغلب اوقات با هم اشتباه گرفته می‌شوند. در این مقاله، می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چرا درک تفاوت بازاریابی و فروش برای موفقیت کسب‌وکار شما حیاتی است. با ما همراه باشید تا دنیای جذاب بازاریابی و فروش را بهتر بشناسید.

با مشاوره تخصصی ما، فروش خود را متحول کنید

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی در زمینه بازاریابی و فروش شماره خود را وارد کنید

بازاریابی و فروش

تعریف بازاریابی و فروش

قبل از بیان تفاوت بازاریابی و فروش، لازم است شما عزیزان را با تعریف این دو کلمه که بسیار گسترده می‌باشند؛ آشنا سازیم. به همین خاطر تعریف هردو را به صورت جداگانه برای شما عزیزان بیان خواهیم نمود.

فرض کنید شما در کار تولید مانتو هستید و زمانی که مشتری از شما مانتو می‌خرد، شما یک فروشنده محسوب می‌گردید که با دریافت وجه مانتو از مشتری، کالای مورد علاقه وی را به او ارائه می‌دهید. بنابراین؛ اینگونه که به نظر می‌رسد نوعی ارتباط بین بازاریابی و فروش وجود دارد که در ادامه این مقاله از سایت سیگنال به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. اما؛ برای درک بهتر این موضوع بهتر است، تفاوت بازاریابی و فروش را بدانید! همراه ما بمانید تا پاسخ سوال خود را دریافت کنید.

بازاریابی چیست

 بازاریابی چیست؟

بازاریابی یا همان مارکتینگ از لحاظ لغوی به معنای مطالعه و مدیریت روابط در تبادلات است. به عبارت دیگر اینگونه باید بگوییم که بازاریابی، یک فرآیند بسیار خاص و مهم است که در طی آن شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات مختلف، سعی در برقراری تعاملات و ارتباطات قوی با مشتریان خود داشته و با ایجاد ارزش برای آن‌ها، منجر به درگیر نمودن ذهن مشتریان و ترغیب آن‌ها به بهره‌مندی از خدمات مجموعه می‌گردند.

اگر به شیوه‌ی دیگری بخواهیم تعریفی از بازاریابی بیان کنیم، می‌توانیم بگوییم که بازاریابی، روند بعد از تولید محصول و به عبارتی دیگر ترغیب مشتریان به فرآیند خرید محصولات با جلب اعتماد و توجه آن‌ها است.

اینکه شما چگونه اجناس و کالاها را به مخاطبین هدف نمایان کرده و با جلب اعتماد آن‌ها، اقدام به تبدیل کالا به پول نقد نمایید را بازاریابی می‌گویند. برای مثال در همان مثال فروش مانتو که در بالا بدان اشاره نمودیم اینکه شما با چه شیوه‌ای مشتریان خود را ترغیب به خرید مانتوهای خود نمایید بازاریابی محسوب می‌گردد. بنابراین اینگونه می‌توان بیان نمود که برای فروش اجناس، شما احتیاج به بازاریابی برای محصولات خود دارید.

اگر شما از راه حل‌های مناسبی برای ترغیب مشتریان خود به خرید محصولات‌تان کمک نگیرید؛ تمامی سرمایه شما از بین خواهد رفت و ضررهای بزرگی را متحمل خواهید شد. بنابراین؛ گرچه تفاوت بازاریابی و فروش بسیار است؛ اما این دو فرایند و کار در کنار یکدیگر سبب به فروش رسیدن اجناس شما و تبدیل آن‌ها به پول نقد می‌گردند‌.

لازم به ذکر است که بگوییم بازاریابی فرایندی است که قبل از فروش شروع می‌گردد و پس از فروش نیز با ارائه خدمات متنوع تکمیل می‌شود.

تفاوت بازاریابی و فروش

هدف ها و استراتژی های بازاریابی

برای داشتن یک عملیات بازاریابی موفق و عالی، در ابتدا باید بدانید مخاطبین هدف شما در زمینه کاری‌تان بیشتر به چه محصولاتی احتیاج دارند و سپس با همکاری با افراد و شرکت‌های برگزیده اقدام به تولید محصولات طبق سلیقه مشتریان نمایید.

برای مثال اگر قصد تولید مانتو زنانه را دارید؛ به طور دقیق با سلیقه جمع کثیری از مشتریان خود آشنا باشید و بدانید به طور دقیق این مشتریان به چه نوع مانتوهایی با چه طرح و رنگ‌هایی در چه سایزهایی و برای چه فصولی نیاز دارند و اقدام به تولید و فروش این مانتوها با تکنیک‌های بازاریابی نمایید.

تفاوت بازاریابی و فروش بسیار زیاد است؛ اما در این قسمت تصمیم گرفتیم تا شما عزیزان را با هدف‌ها و استراتژی‌های بازاریابی آشنا سازیم. پیش از هرچیز بایستی بگوییم اصلا استراتژی به چه معنا است؟

استراتژی یعنی اینکه برای فروش و بازاریابی محصولات چگونه مشتریان را شناسایی کنیم؟، چگونه با آن‌ها ارتباط برقرار نماییم؟،  چگونه خواسته‌های آن‌ها را درک کنیم؟، چگونه آن‌ها را به خرید ترغیب نماییم؟

حتما با تعریف بالا تا حد بسیار زیادی با مفهوم استراتژی آشنا گشتید. حال اگر بخواهیم به طور شفاف‌تری شما عزیزان را با هدف‌ها و استراتژی‌های بازاریابی آشنا سازیم؛ بایستی پیش از این کار به مواردی مانند پیام برند، ویژگی‌های محصولات، راهکارهای خلاقانه برای فروش مناسب با رده سنی مخاطبین و ارزش پیشنهادی فکر کنیم. در این صورت است که می‌توانید تفاوت بازاریابی و فروش را در این مقاله به صورت کامل متوجه گردید.

استراتژی‌های بازاریابی بسیار زیاد هستند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • برند مارکتینگ؛ یعنی داشتن لوگو، برند یا اسم خاصی که همه مشتریان شما را با آن بشناسند.
  • بازاریابی محتوایی که بهترین استراتژی بازاریابی محسوب می‌گردد و به معنای استفاده از انواع محتواهای متنی، فیلم، عکس برای جذب مشتریان با تبلیغات مناسب در انواع شبکه‌های مختلف می‌باشد. پادکست، وبینار، ویدیو، پست را بایستی از انواع نمونه‌های بازاریابی محتوایی دانست.

از استراتژی‌های دیگر بازاریابی نیز می‌توانیم به بازاریابی به کمک موتورهای جستجو، بازاریابی ویدیویی، بازاریابی مبتنی بر شبکه‌‌های اجتماعی، بازاریابی دهان به دهان،  افیلیت مارکتینگ، اینفلوئنسر مارکتینگ، ایونت مارکتینگ، بازاریابی ایمیلی، بازاریابی انبوه و… اشاره نماییم.

تفاوت بازاریابی و فروش

 فروش چیست؟

فروش به زبان ساده، مبادله یک کالا یا خدمت با پول یا ارزشی دیگر است. این مبادله می‌تواند به ‌صورت مستقیم بین تولیدکننده و مصرف‌کننده یا از طریق واسطه‌هایی مانند فروشگاه‌ها و نمایندگی‌ها انجام شود. به عبارت دقیق‌تر، فروش عبارت است از؛ مجموعه‌ای از فعالیت‌ها و فرآیندهایی که با هدف شناسایی نیازهای مشتری، معرفی محصول یا خدمت به عنوان راه حل آن نیاز و در نهایت، ترغیب مشتری به خرید انجام می‌شود.

ایجاد ارتباط بین فروشنده و خریدار و ایجاد یک توافق متقابل برای انتقال مالکیت یک کالا یا خدمت از فروشنده به خریدار تعریف دیگری از فروش می‌باشد. در حقیقت؛ فروش آخرین مرحله از قیف فروش است که در آن مشتری بالقوه به مشتری بالفعل تبدیل می‌شود. اگر بار دیگر بخواهیم به تعریف دقیقی از فروش اشاره نماییم بایستی بگوییم که فروش یعنی اینکه محصولی که وجود دارد را بفروشیم و آن را تبدیل به پول نقد نماییم.

 هدف ها و تکنیک های فروش

هدف اصلی فروش، تبدیل کالاهای خود به پول نقد است. از تکنیک‌های ویژه فروش می‌توانیم به موارد زیر اشاره نماییم:

  • به مشتریان نشان دهید که چگونه محصولات شما موجب بهتر زندگی کردن آن‌ها می‌گردد.
  • مکالمه خود را محدود به ابتدا و انتها نکنید و وسط را هم نگه دارید.
  • نوعی حس فوریت در مشتری برای خرید محصول خود ایجاد نمایید.
  • به جای ایجاد ارتباطات کوتاه مدت و حفظ این ارتباطات، بر روی مشتریان خود تمرکز نمایید.
  • بهتر است در کنار استفاده از تلفن، ملاقات‌های حضوری هم بگذارید.
  • با مشتریان خود همانند دوست در ارتباط باشید، لنگر انداخته و روی چرخه فروش خود تمرکز نمایید. البته موارد یاد شده تنها تعدادی از بهترین تکنیک‌های فروش هستند.

حال که با مفهوم دقیق بازاریابی و فروش و استراتژی‌های مربوط به هر یک به خوبی آشنا شدید، دیگر وقت آن رسیده تا به تفاوت بازاریابی و فروش بپردازیم.

 تفاوت های کلیدی بین بازاریابی و فروش

بازاریابی و فروش یکسان نیستند و این موضوع را تا این قسمت مقاله به خوبی متوجه شدیم. به همین خاطر در این قسمت شما عزیزان را با تفاوت بازاریابی و فروش به صورت کلیدی آشنا خواهیم ساخت.

بازاریابی (Marketing)فروش (Sales)
ایجاد آگاهی و علاقه به برند، محصول یا خدمتتبدیل لیدها به مشتریان پرداختی
مخاطب هدف گسترده از مشتریان بالقوهافراد واجد شرایطی که قبلاً علاقه نشان داده‌اند
استراتژی‌هایی مانند تبلیغات، روابط عمومی، بازاریابی محتوا و رسانه‌های اجتماعیتکنیک‌هایی مانند ارائه، مذاکره و بستن معاملات
هدف از تولید لید و پرورش آن‌ها به افراد واجد شرایط برای تیم فروشهدف از به حداکثر رساندن درآمد و دستیابی به اهداف فروش
در اصل، بازاریابی مشتریان بالقوه را جذب می‌کند.فروش، آن مشتریان جذب شده را به خریدار تبدیل می‌کند.

همان‌طور که در جدول مشاهده می‌کنید، بازاریابی و فروش هر دو برای موفقیت کسب و کار ضروری هستند، اما اهداف و رویکردهای متفاوتی دارند. بازاریابی بر ایجاد آگاهی از برند و علاقه به محصولات یا خدمات شما تمرکز دارد، در حالی که فروش بر تبدیل آن علاقه به فروش واقعی متمرکز است. به عبارت دیگر فروش یک دیدگاه درونی و بازاریابی یک دیدگاه بیرونی محسوب می‌گردند که رضایت مصرف‌کنندگان در فرایند خرید و فروش محصولات را باید از ماهیت‌های اصلی بازاریابی دانست‌.

دیگر تفاوت‌ بازاریابی و فروش، به حداکثر رساندن سود می‌باشد. این در حالی است که در فرآیند فروش بایستی به حداکثر نمودن فروش محصولات از لحاظ تعداد آن‌ها اشاره نمود. تلاش‌هایی که در زمینه فروش انجام می‌گردند؛ بیشتر سبب کمک به ارتقا و ترغیب مشتریان به خرید محصولات هستند. اما تلاش‌هایی که در زمینه بازاریابی انجام می‌گیرند؛ موجب استفاده از استراتژی‌هایی جهت توزیع فیزیکی محصولات، کاهش تعداد آن‌ها، بازاریابی و تبلیغات بهتر و مواردی از این قبیل هستند.

دیگر تفاوت‌ بازاریابی و فروش این است که در بازاریابی، قیمت محصولات با توجه به میزان عرضه و تقاضا تعیین می‌گردد. این در حالی است که در عملیات فروش، هزینه تولید پس از تعیین قیمت محصول و سود آن تعیین می‌گردد.

بازاریابی یک داستان در رابطه با خدمات یک شرکت یا معرفی یک برند یا معرفی چند محصول و به نوعی رابطه یک به چند بوده و منجر به کسب شهرت برای برند شما می‌شود. در بازاریابی نباید تخفیفات یا قیمت‌هایی خاص را ارائه نمایید؛ بلکه باید افراد را به محصول علاقه‌مند کنید تا افراد محصولی را که یک نیاز ضروری‌شان است، با قیمتی مناسب خریداری نمایند. تفاوت بازاریابی و فروش را با مطالعه متون ذکر شده در این قسمت مقاله بیشتر درک خواهید نمود.

در مقابل؛ فروش یک کار رابطه محور است و منجر به توسعه روابط می‌گردد. در واقع؛ فروش با جزئیات و ابهامات افراد سروکار دارد. برای موفقیت در فروش و کسب مشتریان بالقوه، بایستی اقدام به تجزیه و تحلیل نمودن روابط مشتریان نمود. توجه داشته باشید که تفاوت بازاریابی و فروش به معنای تراز نبودن بازاریابی و فروش نمی‌باشد!

راهکارهای بهبود تعامل بین بازاریابی و فروش

حال که با تفاوت بازاریابی و فروش آشنا شدید و می‌دانید که هدف اصلی هر کسب و کار، فروش محصولات خود به وسیله روش‌های بازاریابی مناسب است؛ در این قسمت تصمیم گرفتیم تا شما عزیزان را با راهکارهای بهبود تعامل بین بازاریابی و فروش آشنا سازیم که این راهکارها به شرح زیر می‌باشند:

  • برای حفظ بازار فروش محصولات خود با بازاریابی مناسب، بایستی همواره کارهای نوآورانه‌ای را انجام دهید تا بتوانید ضمن ایجاد لذت و هیجان در مشتریان، آن‌ها را به سمت خرید از محصولات خود سوق دهید.
  • شما هم‌چنین باید به طور دقیق بدانید که مشتریان شما به چه چیزهای نیاز دارند و برای درک این موضوع به خوبی با آن‌ها تعامل برقرار نمایید.
  • داشتن احساس همدلی با مشتریان باعث می‌شود تا بتوانید با درک عمیق خواسته‌های آن‌ها در راستای تامین نیاز‌های آن‌ها اقدام نمایید.
  • تقویت هوش هیجانی، باعث ایجاد تعامل بین بازاریابی و فروش می‌گردد؛ زیرا یک فروشنده موفق می‌تواند ضمن آشنایی با افراد مختلف و تشخیص احساسات آن‌ها و پیش‌بینی رفتارها منجر به آماده‌سازی مشتریان برای خرید گردد.
  • همواره پیگیر باشید؛ زیرا عدم برقراری ارتباط با مشتری و قطع ارتباط با وی منجر به کاهش آمار فروش می‌گردد. تفاوت بازاریابی و فروش را حتما تا اینجا متوجه شده‌اید.
  • گیمیفیکیشن، بازاریابی به کمک ایمیل، تبلیغات دهان به دهان می‌تواند از دیگر راهکارها برای تعامل میان مشتری و بازاریاب باشد‌.
  • شما هم‌چنین می‌توانید با به اشتراک گذاری نظرات مشتریان خود، نسبت به جلب اعتماد مشتریان جدید کوشا باشید و اینگونه اعتمادسازی بهتری را انجام دهید. زیرا؛ در دنیای امروزی بازخورد و فیدبک پرقدرت‌ترین ابزار برای محبوبیت فروش محسوب می‌گردد که هرگز نبایستی آن را از یاد برد.
  • استفاده از برنامه‌های وفاداری نیز جزو راهکارهای بسیارخوب به حساب می‌آیند که می‌توانید برای تعامل بهتر با مشتریان در هنگام انجام عملیات خرید به آن‌ها پاداش دهید.
با تماس با ما، گام نخست را برای رشد کسب‌وکار خود بردارید

برای مشاوره رایگان و افزایش فروش، همین الان با ما تماس بگیرید

سخن آخر

بازاریابی و فروش دو مفهوم کلیدی در کسب‌وکار هستند که با هم در ارتباطند؛ اما اهداف و فعالیت‌های متفاوتی دارند. در یک نگاه کلی، می‌توان گفت که بازاریابی، دروازه ورودی کسب‌وکار است و مشتریان بالقوه را جذب می‌کند. فروش نیز مرحله نهایی است که در آن مشتریان بالقوه به مشتریان بالفعل تبدیل می‌شوند. در این محتوا به بررسی تفاوت بازاریابی و فروش نیز پرداخته‌ایم. برای موفقیت یک کسب‌وکار، هر دو بخش بازاریابی و فروش باید به صورت هماهنگ و یکپارچه عمل کنند. بازاریابی باید لیدهای باکیفیت را برای تیم فروش فراهم کند و تیم فروش نیز باید بتواند این لیدها را به مشتری تبدیل نماید.

به طور خلاصه، بازاریابی و فروش دو روی یک سکه هستند. هر دو برای موفقیت کسب‌وکار ضروری بوده و با همکاری یکدیگر می‌توانند به نتایج شگفت‌انگیزی دست یابند. ممنون که تا پایان مقاله تفاوت بازاریابی و فروش همراه ما بودید. جهت بازاریابی نوین و فروش بیشتر می‌توانید از پنل پیامکی سیگنال کمک بگیرید.

مقالات مرتبط

اگر سوال یا نظری دارید با ما درمیان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *